Hórusz könyvkiadó

Pangl-Szarka Dorottya dietetikus

OMD könyvajánló

Suzy Amis Cameron OMD - Változtasd meg a világot napi egy étkezéssel című könyvében egy közel sem újkeletű témakört jár végig: a csökkentett húsfogyasztás emberi szervezetre és Földre gyakorolt pozitív hatásait. A Szerző a környezetvédelem iránti elköteleződése nyomán alkotta meg az OMD-koncepciót, és egyfajta mozgalomként, de nem erőszakos viselkedésformáló eszközként tekint a könyvre. Éppen ez teszi élvezhetővé, olvasmányossá és könnyen befogadhatóvá az írottakat.

A könyv végigvezeti az Olvasót a mértéktelen húsfogyasztás klímaváltozásra gyakorolt hatásain, alapos betekintést enged olyan randomizált kontrollált kutatások eredményeibe, melyek a csökkentett húsbevitel egészségügyi előnyeit bizonyítják. Mindemellett olyan gyakorlati tanácsokat, recepteket, konyhai praktikákat is kínál, melyekkel gyerekjáték az OMD-koncepció megvalósítása. Az OMD, tehát a “One Meal A Day” mozgalom alaptétele, hogy mindössze napi egy étkezésünket tegyük húsmentessé. Nem is hangzik olyan bonyolultan, igaz? A pozitív hatásokat azonban már pár hét elteltével megtapasztalhatjuk.

A húsfogyasztás minimalizálása nem divatos hóbort, annak előnyeit már többezer éve Indiában, illetve az ókori görögök is felismerték. Mindkét kultúrában a vallási-filozófiai törekvés szerves része volt. A híres görög orvosok, filozófusok, polihisztorok, úgymint Hippokratész, Platón, Szókratész vagy Püthagórasz mind felismerték, hogy a húsfogyasztás gátolja őket aszketikus, filozófiai fejlődésükben, kiteljesedésükben.

Talán Dr. Dean Ornisht senkinek nem kell bemutatni; amerikai klinikai orvosprofesszor, kardiológus, a Preventív Orvostudományi Kutatóintézet elnöke, az ún. Spektrum-módszer kidolgozója. Több évtizede megkezdett kutatásai során igazolta, hogy a súlyos szívkoszorúér-megbetegedések kialakulásának kockázata komplex életmódváltással csökken, illetve a már meglévő egészségügyi károsodások is visszafordíthatók. Az OMD előszavát köszönhetjük neki, amely tény már önmagában előrevetíti, hogy nem egy újabb divatos diétáról, étrendi módozatról lesz szó. A könyv méltatói között pedig olyan celebritásokat, befolyásos embereket találunk, mint Jamie Oliver sztárszakács, Jane Goodall ENSZ békenagykövet, Michael Greger bestseller szerző vagy Jessica Alba színésznő.

Napról napra jelennek meg új írások és ajánlások az életmódunk megváltoztatásával, jobbá tételével kapcsolatban, ám egy dolog általában közös bennük: lemondásokkal, szigorú keretek betartásával járnak. Nem véletlenül nevezhetjük a XXI. századot a “diéta-ipar”, “diéta-kultúra” időszakának. Persze a korlátozások mind testileg, mind lelkileg megterhelők, sokak számára hosszútávon nem is fenntarthatók. Az OMD valami egészen mást képvisel. Olyan, élethosszig fenntartható lehetőséget kínál, amely könnyedén beilleszthető mindenki hétköznapjaiba és bizonyítottan az egészségben leélt életéveink számát is növeli.

A könyv tulajdonképpen két nagy részből és egy “Az OMD tudás forrása” című hasznos mellékletekből áll. Az első rész fejezeteiben a koncepció kialakulásának háttértörténetét olvashatjuk. A Szerző fő motivációja a könyv megírásához a Föld védelme volt, mindig is szívügyének tekintette a környezetvédelmet. Suzy Cameron és húga, Rebecca Amis nevéhez fűződik a kaliforniai MUSE School elnevezésű környezetbarát oktatási szervezet, iskola megalapítása. A “napi egy fogás a bolygóért” elképzelés ebben a környezettudatos iskolában született meg. Természetesen, ahogy az átlagemberek többsége, mind a szülők, mind a gyermekek kételkedve és teli félelemmel fogadták az ötletet, a koncepció ellenállásba ütközött.

Suzy és Rebecca úgy döntöttek, bemutatják elképzelésük elméleti hátterét: akciótervet készítettek, melynek szerves része volt a rendszeres, növényi alapú étrend előnyeit bemutató tudományos előadássorozat. A lelkesítő beszédek, előadások végső célja a megnyugtatás volt: “csupán egy étkezésről van szó - otthon mindenki azt eszik, amit akar.” A pozitív tapasztalások, eredmények és visszajelzések magukért beszéltek, ami a könyv megírására sarkallta a Szerzőt. Elmondása szerint, az OMD-koncepció megismerése után többen mozdultak a növényi alapú táplálkozás felé, de hangsúlyozza, hogy a könyvvel nem célja a vegán életmód felé terelés, csupán egy olyan könnyen beépíthető eszközt kínál, amellyel megtámogathatjuk az egészségünket és még az ökológiai lábnyomunkat is csökkenthetjük.

Mind a hazai, mind a nemzetközi ajánlások elismerik az ún. flexitáriánus étrend előnyeit. Bár nem szigorúan vett vegetáriánus irányzat, annak egy nagyon megengedő étkezési formája. Nevezhetjük alkalmi húsevének is, olyan étrendi módozatnak, amely flexibilisen kezeli az állati eredetű fehérje (kiváltképpen a húsok, húskészítmények) fogyasztását: beleférnek az étrendbe, de tartsunk heti minimum 1 mentes napot. Valójában nincs kiforrott definíciója a flexitárianizmusnak: a “húshagyó kedd” éppúgy jellemezheti, mint a napi 1 étkezés húsmentessé tétele.

Vegyük sorra, miképpen hat a csökkentett húsfogyasztás az egészségünkre. A legmeggyőzőbb adatokat a testsúly-kontrollal kapcsolatban találni. Kutatási eredmények alapján úgy tűnik, vegetáriánus táplálkozás mellett könnyebb tartani a súlyunkat, energiabevitel számolása nélkül. A vegyes táplálkozást folytató csoportot összehasonlítva a vegetáriánusokkal, azt találjuk, hogy utóbbi csoport többet veszít a súlyából. Minél szigorúbb a vegetáriánus étrend, annál szignifikánsabb a különbség fogyás tekintetében. Tehát a halfogyasztók (peszko-vegetáriánusok) többet fogynak, mint a melegvérű állatok húsát rendszeresen fogyasztók, de a lakto-vegetáriánusok (tej-, tejterméket fogyasztók) a halevőknél is többet adnak le súlyukból. A növényi étrenden élők pedig még könnyebb súlyvesztésnek örvendhetnek.

A növényi alapokra helyezett étrend mind egészséges emberek, mind pedig cukorbetegek esetén jobb vércukor-, szénhidrátanyagcsere-profilt eredményez, azaz javul a glükóztolerancia, csökken az inzulinrezisztencia mértéke. Ezen hatások már csökkentett húsfogyasztás mellett is megfigyelhetők.

Hiteles tanulmányokat találunk daganatmegelőzés és kardiovaszkuláris, azaz szív- és érrendszeri megbetegedések terén is. Egy 2017-es nagy átfogó tanulmány a vegetáriánus étrend szignifikáns védő hatásról számol be a keringési megbetegedések és halálozások (kifejezetten az ún. iszkémiás szívbetegségek, pl. infarktus és érelmeszesedés) és általános daganat-előfordulás függvényében. A teljes rák előfordulási kockázata vegán étrend mellett 15%-kal csökken. Mindemellett jelentős mértékben csökken a vérnyomás, az összkoleszterin- és az LDL- (rossz-) koleszterin szint. Ami még egyértelműen figyelemre méltó, hogy a csökkentett hústartalmú étrendnek nem csak a megelőzésben, hanem az említett betegedések kezelésében is nagy szerepet tulajdonítanak.

A húsbevitel, és úgy általában véve az állati eredetű élelmiszerek csökkentése az étrendben kedvezőbb bélmikrobiom-összetétellel jár, ami gyakorlatilag az egész szervezet működésére, egészségi állapotára kihat, az immunműködéstől kezdve, a gyulladásos állapotokon, a normál testsúlyon, mentális-pszichés működésen keresztül, az emésztésig.

Kohorsz vizsgálatok megerősítik azt az állítást, hogy a csökkentett állati fehérjebevitel az egészségben leélt életévek számának egyenes arányú növekedésével és az összhalálozási ráta csökkenésével hozható összefüggésbe.

Ha valaki nem szeretne messzemenő következtetéseket levonni, csupán pár hét csökkentett húsfogyasztás után is tapasztalhat szembetűnő változásokat, például erősebb körmöket, szebb bőrt, csillogó hajkoronát; könnyebb emésztést. Mindezek a magasabb rost-, vitamin-, ásványianyag-, nyomelembevitelnek tudhatók be.

Azt gondolom, a hús kiváltása és helyettesítése a kiegyensúlyozott életmódhoz vezető út egyik alapköve, hiszen tudatosabban, kreatívabban kell megtervezni a menüt. Számos olyan - eddig akár még nem ismert, fogyasztott - élelmiszer kerülhet a kamrák és hűtők polcaira, majd a tányérunkra, melyek szó szerint színesebbé, gazdagabbá és teljesebbé teszik táplálkozásunkat.

Szívből ajánlom Suzy Amis Cameron OMD - Változtasd meg a világot napi egy étkezéssel című könyvét mindazoknak, akik vágynak a tudatosabb, egészségesebb életre, de félnek drasztikus változtatásokba belevágni, illetve nem tudják, hogyan kezdjenek hozzá. A tudományos bizonyítékokon és háttértudáson túl a könyv segít a húscsökkentésre való felkészülésben - a problémás kérdéskörökön át a kamra felszereléséig - és 50 nagyszerű, de végtelenül egyszerű ételötlettel, recepttel is gazdagabbá tesz minket.

Hiszem és vallom, hogy a szélsőségek, így például a szigorú növényi (vegán) étrend sem való mindenkinek, de ha már legalább heti 1-2 hús-, húskészítménymentes napot beiktatunk, bizonyítottan növelhetjük az egészségben leélt életéveink számát.

Könyv megtekintése