Hórusz könyvkiadó

Láthatatlan sérülések Ajánlott fogyasztói ár: 4990 Ft

Láthatatlan sérülések - Amit nem tudunk a családon belüli erőszakról, az megölhet bennünket

Rachel Louise Snyder

Rachel Louise Snyder

Rachel Louise Snyder amerikai újságíró, író, főiskolai tanár. Rendszeresen ír a New Yorker, a New York Times, a Washington Post, a Huffington Post, a Chicago Tribune és más újságok hasábjain. Több mint 50 országban járt már, többek között Tibetben, Nepálban és Indiában, ahol interjút készített a Dalai Lámával. De járt már Kubában - 2000-ben a millenium éjszakáján, Nigerben, ahol egy éjfélkor tartott divatbemutatón vett rész a sivatagban, beszámolt a 1998-as Mitch hurrikánról Hondurasból, vagy 2005-ben az indonéziai szökőárról.

2005-ben megkapta a Láthatatlan sérülések című könyvéért a Columbia School of Journalism-től és a Harvard Egyetem Nieman Alapítványától a Lukas Work-In-Progress díjat. Több mint 100 rádióállomáson hallható az Egyesült Államokban a „The Global Guru” című rádiós műsora is. Jelenleg a washingtoni American University docense kreatív írás és újságírás szakon.

leírás adatok

Amit nem tudunk a családon belüli erőszakról, az megölhet bennünket

Az év 10 legjobb könyve 2019 díj - The New York Times

Az előszót írta: Fodorné Dr. Földi Rita tanszékvezető egyetemi docens (Károli Gáspár Egyetem, Pszichológiai Intézet, Fejlődés és Neveléslélektani Tanszék), klinikai szakpszichológus, neuropszichológus

Magyarországon az elérhető statisztikák szerint havonta legalább 3 nőt meggyilkol férje vagy volt férje, élettársa vagy volt élettársa, barátja vagy volt barátja, alkalmi partnere. Ezekről a gyilkosságokról, és az ezt megelőző figyelmeztető jelekről mégis egyre kevesebbet hallunk, vagy nem vesszük figyelembe, elfordítjuk a fejünket.

„Majd ha vér folyik”, halljuk sokszor a megmenekült áldozatokról, akiket megkérdeznek arról, miért nem segítettek nekik a hivatalos szervek: „Családi ügy, akkor hívjon, ha vér folyik”, így hangzik a sokszor idézett mondat, ekkor azonban már sokszor késő.

A könyv hiánypótló több tekintetben, alaposan körbejárja az okokat, a megelőzés lehetőségeit, azt, hogy miért nem segít a bántalmazott környezete, és hogy az áldozat miért nem lép ki a kapcsolatból. Tükröt tart minden olyan társadalomnak, ahol az erőszak a mindennapok része a családon belül. Ebben a tükörben pedig nagyon élésen látjuk önmagunkat, azt az embert, aki elfordítja a fejét, és azt gondolja, vele ez nem történhet meg. Ez a kép annyira megdöbbentő, olyan szörnyű, hogy az addig közönyös énünk hajlandó lesz kimondani, nem mehet így tovább. A könyv elolvasása után, fülünkbe cseng majd ez az idézet: „mert vétkesek közt cinkos aki néma.”

A könyv nemcsak azok számára fontos, akik intézményi szinten foglalkoznak a családon belüli erőszakkal, a szociális ellátórendszer, családsegítő, egészségügy, igazságügy, területén, hanem szülőknek, pedagógusoknak és minden olyan embernek, aki velem együtt úgy gondolja, hogy a családon belüli erőszak megfékezhető, odafigyeléssel, prevencióval, neveléssel, mert a következményei cseppet sem láthatatlanok.

Csak időben kell elkezdeni!

Rachel Louise Snyder hihetetlen elkötelezettséggel, hosszú évekig tartó munkával, áldozatokkal, bántalmazókkal, segítőkkel, rendőrökkel készített beszámolók alapján járja körbe a családon belüli erőszak témáját. Snyder érdeklődése [a téma iránt] nem új keletű, (...) nyomasztóan sokat találkozott az erőszak különböző formáival. (...) Csúnya mocsárba merül bele az olvasó. Ki az, aki szívesen szembesül az emberi működés sötét oldalával? Természetesen nem maradhat el az érintettek – elkövetők és áldozatok – viselkedéses jellemzőinek megismerése, leginkább a hozzátartozókkal készült beszélgetések alapján. Mély empátiával kezel olyan kérdéseket, melyek gyakran felmerülnek az emberek részéről: miért tűri, miért nem kér segítséget, miért, ... miért, miért?… Snyder válaszol rá! Idézet F. Földi Rita előszavából

A The New York Times ranglistáján az év 10 legjobb könyvének egyike

Az Amerikai Könyvkritikusok Köre díjának döntőse

A Los Angeles Times könyvdíjának döntőse

A Helen Bernstein könyvdíj döntőse

A Kirkus-díj döntőse

Az év legjobb könyvének jelölte az Esquire, az Amazon, a Kirkus, a Library Journal, a Publishers Weekly, a BookPage, az Economist és a New York Times.

ISBN:9786156115164 Oldalszám:400 Kiadás éve:2020 Kötés:Puha kötésű, ragasztott Méret:A5